skip to Main Content
Meer weten over een holistische bodyscan? Mail Scan4Life op info@scan4life.nl
Holistisch? Wat Betekent Dat Nu Weer?!

Holistisch? Wat betekent dat nu weer?!

Het komt niet heel vaak meer voor dat er bij mensen een groot vraagteken boven het hoofd verschijnt bij ‘holistisch’. Gelukkig zijn er steeds meer mensen die dit bijvoeglijk naamwoord toegevoegd hebben aan hun vocabulair. Holistisch, uitspraak:  [ho‘lɪstis], betekent eigenlijk niets meer dan dat er gekeken wordt naar het geheel, de totaliteit van dingen. Niet apart naar elk onderdeel.

Holistische bodyscan

Op de ramen van de praktijk heb ik 3 jaar geleden de tekst ‘holistische bodyscan’ laten plakken. Toen nog met een geringe twijfel (TIP: TWIJFEL NOOIT AAN JEZELF!), maar uiteindelijk bleek het juist deze woordcombinatie te zijn waarop mensen de weg (online) naar Scan4Life vonden en vanuit alle hoeken des lands naar Katwijk reden om een bodyscan te laten doen.

Maar hoe wordt dat holistische precies toegepast in de praktijk tijdens een bodyscanmeting? Bij de meting van 8 minuten worden 612 lichaamsfuncties gemeten. Van mitochondriën tot de grote bilspier, 3e ventrikel en het spijsverteringssysteem, met andere woorden: veel cellen op verschillende niveaus. Als Vitatec therapeut (Vitatec is het Zwitserse bedrijf waar de bodyscan vandaan komt) heb ik het over disbalansen en blokkades. Uit de analyse kan ik niet alleen zien welke cellen in disbalans of blokkade zijn, maar ook welke cellen daar aan verbonden zijn. Zo kan het maar net zijn dat een niet goed werkende leverkwab invloed heeft op andere cellen in het lichaam.

In de afbeelding zie je dat bij deze cliënt de rechter leverkwab in verbinding staat met onderhuids weefsel, galblaas, lymfe van de lever en de lymfe van de maag naar de darmen, alvleesklier en milt (trunci lymphatici intestinales). Door te werken aan verbetering van de lever zal het een positieve invloed hebben op eerder genoemde cellen en organen en vice versa. Wees er wel van bewust dat dit voor ieder persoon verschillend is! Cellen communiceren met elkaar en staan met elkaar in verbinding. Niet enkel de lever zal worden behandeld, maar ook de cellen die met de lever in verbinding staan.

Fysiek en mentaal

Daarnaast gaat holistisch bij Scan4Life nog een stapje verder. Wat is naast een mogelijke fysieke oorzaak van een klacht of ziekte, de mentale oorzaak. Waarom heb je daar pijn, waarom word je ziek? Het lichaam geeft signalen, klein en/of groot, de kunst is er naar te luisteren. Heb je bijvoorbeeld last van schouderpijn? De uitdrukking “Er valt een last van mijn schouders” bestaat niet voor niks! Het leven weegt je zwaar. Ga bij jezelf na: welke zware lasten til ik? Waar ben ik bang voor? Heb ik angsten? Of is het misschien van het sporten doordat je te zware gewichten gebruikt hebt? Dan geldt hier ook: luister naar je lichaam. Stel niet te hoge eisen: pak een lichtere dumbell.

Het moge duidelijk zijn wat holistisch betekent. Bij Scan4Life kijken we naar het geheel, want alles staat met elkaar in verbinding!